dinsdag 23 april 2019

TINE ZIET (164): Net!


Er is wat aan het gebeuren! Leerlingen van scholen doen aan ‘plogging’. Dat klinkt hip en dat is het eigenlijk ook. ‘Ploggers’ lopen of joggen wat rond en ze rapen daarbij ook nog eens afval op. Er zijn overal initiatieven als ‘Mooimakers’.  Er zijn talrijke persoonlijke acties. Ook in onze stad. Ik juich dat toe. Hoe kan je daar nu ook tegen zijn? Greenpeace startte een campagne om wegwerpplastic te verbieden. Steeds meer winkels doe het zonder plastic zakjes tenzij ze recycleerbaar zijn. In de toekomst komt er statiegeld op PMD. Sommige winkels slagen er zelfs al in om volledig zonder verpakking dingen aan de man te brengen. Sommige snackfoodzaken leveren de hele bestelling in gerecycleerd verpakkings-materiaal. Bij sommige handelszaken krijg je extra punten op je spaarkaart als je zelf een tas meebrengt. We gebruiken massaal onze eigen katoenen tote bag of stevige boodschappenmand bij het boodschappen doen. Als ik in mijn buurt iets zie rondwapperen, raap ik het meestal ook op.  Kortom: we worden almaar bewuster. Maar en dat is toch onbegrijpelijk: het is niet genoeg: overal tiert afval weliger dan ooit. In grachten, op pleinen of zomaar op straat. Waar komt dat toch allemaal vandaan? Wie durft eigenlijk nog zomaar een blikje uit het raam van een rijdende auto gooien? Wie kan nog zonder verpinken hele zakken achterlaten in een berm?  Wie is nog steeds niet aangeleerd dat hondenpoep moet worden opgeraapt voordat het over de hele stoep wordt uitgesmeerd? Gelukkig is er toch wat hoop: blijkbaar wordt de afvalberg beetje bij beetje minder.

Mag ik trouwens ook even een lans breken voor het zuiniger omspringen met giftige woorden op het world wide web? Zure lucht wordt er dagdagelijks zonder kans op gasboetes verspreid. Men heeft het precies nog niet helemaal door: gal spuwen en opluchting maken de dingen niet altijd schoner dan ze zijn. Hardnekkiger dan kauwgum is het ongefilterd fulmineren en het kortzichtig reageren op het net. Een klikje en kijk: “Sorry, het is al weg.”  Eens verspreid hecht het zich koppig vast op eigen smet. Echt.

(verschenen als column in KW Kortrijk-Menen  op 19/04/19)

Geen opmerkingen:

Triptiek Moniek: Tweede Paneel

  Begin vorige zomer werd ik 'verkozen' tot nieuwe seizoenscolumnist van Cultuurcentrum De Steiger. In december 2023 verscheen het t...