maandag 10 december 2018

TINE ZIET (145): Glanzen


Mijn kat Frieda is boos op mij. Daar heeft ze alle reden toe. Sinds vorige week ben ik hier aan het schuiven en opruimen. Aan het herorganiseren en het ledigen. Ik ging zelfs al een paar keer naar het containerpark met een volle lading stinkende spullen. Wie mij kent, weet dat dat geen talent van me is. Integendeel. Zelfs nu blijft mijn huis chaotisch druk.  Voor de kat is het wennen. Ze mist haar plekje aan het raam. Ze is het noorden kwijt. Dat er vandaag vier werkmannen met boren en zagen aan de slag gingen, maakt het er niet beter op. Dat het ongetwijfeld nog enkele dagen gaat duren: dat is een feit. Een nieuwe badkamer is er niet op één dag.

Het is al jaren dat ik me schaam voor wakke muren. Voor een badkamer die er zo ongezellig uitziet dat ik altijd hoop dat bezoek niet naar de wc moet. En ik miste zo erg een bad. Niet om er wekelijks in te dobberen. Maar dat ik altijd hotelkamers met een bad probeer te boeken, zegt genoeg. Dat ik eenmaal ter plaatse tijd investeer in het zoeken naar producten om me in dat bad te lokken: bruisballen, gezichtsmaskers, kaarsjes, mini-flesjes cava,… Een bad geeft me toch op zijn minst enkele minuten rust zolang het duurt.

Als iemand het moet begrijpen, moet het wel Frieda zijn. Ze wast zicht dagelijks heel erg veel. Als er zon is, zoekt ze net dat zonnebad op. Zo’n vaart zal het met mij niet lopen. Mag ik ook eens alsjeblieft? Ze zal het me uiteindelijk vergeven. En mijn buren hopelijk ook. Mijn huis is er om mij thuis te voelen.

En kijk, ik zie Frieda nukkig vanachter de kast kruipen en naast me springen. Net te ver om haar even te aaien. Ze kijkt me met de neus in de lucht aan en begint haar ritueel: ze likt haar pels tot glanzen op. Ik voel mijn eigen nijd. We zullen even door het stof, het ‘lawijt’ en de veel te vroege uurtjes moeten bijten en dan, pas maar op, glanzen we weer allebei.

(verschenen als column in KW Kortrijk-Menen  op 07/12/18)

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (418): Madeliefjes

  Op eerste dag dat ik de lente voelde, bezocht ik met mijn moeder mijn vader. Nu ze niet meer met de fiets rijdt, geraakt ze er zelf niet m...