maandag 5 maart 2018

TINE ZIET (107): Koud


Zondag mochten we onze kinnebakken goed inpakken om de carnavalsstoet in onze straten te zien paraderen. Vol bewondering keek ik naar de  pakjes die sommige carnavalsverenigingen aan hadden. De outfits van Les Figurettes zijn best ook wat frisjes om mee in te marcheren, maar daarin zweet ik me altijd een ongeluk, omdat we zo veel bewegen. Vaak bleef het bewegen van de carnavalsgroepen beperkt tot het vooruitstappen, het zwaaien en het stilstaan om na een tiental minuten weer verder te stappen. Je moet het toch maar doen! Is het trouwens geen aanslag op je luchtwegen?

Na de stoet konden wij ons opwarmen aan één of meerdere drankjes. Of we konden ons onder een fleecedekentje voor de open haard gaan wentelen. Ja, het is koud, maar we kunnen er tegen. Er zijn zoveel uitvindingen om ons te verwarmen: verwarming, wollen kledingstukken, warmwaterkruiken, verse soep en versterkende grogs. Veel erger is het natuurlijk als al die middelen niet werken en helemaal rampzalig is het voor wie zich niet zo goed kan beschermen voor de kou.

Vorige week zag ik nog de vele daklozen in Namen gelegen onder karton in de portieken. Hoe houden zij zich warm? Ook in onze stad zijn er ongetwijfeld mensen die zich niet kunnen verwarmen, want alle uitvindingen tegen koude kosten centen. Waar kunnen zij terecht? En hoe zit het met de dieren? Mijn kat plakt deze dagen als het ware op mijn verwarming. Ze knettert tegenwoordig als ik haar aai. Maar hoe zit het met buitendieren? Is de verenjas van vogels voor deze temperaturen gemaakt?  

Waar ik me ook ernstig zorgen over maak zijn sommige eenzamen. Zo kreeg ik gisterenavond extreem wanhopige berichten van een man in mijn stad die naar mijn aandacht wou hengelen via Facebook. Al viste hij expliciet naar warmte. Je moet het maar durven: aan wildvreemde vrouwen vragen of ze je kunnen komen verwarmen. En of ze goed kunnen masseren. Dat je ze wel een warme koffie kunnen aanbieden in ruil. Ik zou de naam van de man in kwestie kunnen kenbaar maken, wie weet verdringen vrouwen zich dan wel voor zijn koffie. Maar zo warm onder zijn billen zal hij het wel niet bedoeld hebben, gok ik.


(verschenen als column in KW Kortrijk-Menen  op 02/03/18)

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (419): Geduld

Lentezon doet goed. Als ze er is tenminste. Vorige week liet ik zelfs even mijn blote benen uit. Al was dat natuurlijk veel te optimistisch....