maandag 3 augustus 2020

TINE ZIET (230): Huisvrouw

Er is me sinds zondag nogal wat duidelijk geworden wat sommigen wellicht al een geruime tijd van me wisten: ik ben een verschrikkelijke huisvrouw. Méér nog: ik ben helemaal géén huisvrouw. Natuurlijk weet ik al een lange tijd dat ik er geen talent voor heb. Dat was vaak de reden waarom ik zelden bezoek effectief binnenlaat. Daarom schakelde ik ook hulp in bij het poetsen. Maar een huis is meer dan vloer en stofnetten alleen. Sinds zondag besef ik dus ook daadwerkelijk waarom ik eigenlijk nooit spontaan bezoek krijg: mijn huishouden is werkelijk rampzalig!

Terwijl ik in mijn hoofd moest verwerken dat ik vanaf nu eigenlijk constant een mondmasker zal moeten opzetten, behalve bij het fietsen en aan tafel op café en in een restaurant, besloot ik eindelijk eens werk te maken van het opruimen van mijn keuken en opeens besefte ik dat ik bij het schoonmaken van mijn koelkast, dampkap, oven,… eigenlijk gewoon een mondmasker had moeten dragen want het was waarlijk ongezond! Nu ik sta erom bekend een beetje te overdrijven. Daar ben ik me terdege van bewust. Toch is dit hier geenszins het geval. Ik zal niet te veel in detail treden. Het was ronduit beschamend! Waarom voel ik de nood dit met jullie te delen?

Ten eerste wil ik me met dit schrijven openlijk excuseren aan iedereen die over de vloer kwam en dit moest ervaren: ik besefte het niet echt. Het moet een verschrikkelijke ervaring geweest zijn voor mensen met smetvrees! Ten tweede wil ik me ook verontschuldigen aan wie in de toekomst op bezoek zou komen: ja, dit is het beste wat ik er tot nu toe uit kon persen, uit die huisvrouwhandjes.

De laatste levensles die ik uit deze ervaring puurde? Behalve dat ik blijkbaar sausjes spaar? Dat ik wellicht een extra reden vond waarom mannen zich zelden aan mij willen binden. Als de liefde door de maag gaat, gaat dat hoogstwaarschijnlijk niet enkel op voor wat er op het bordje ligt…

Als het een troost kan zijn: wie het waagt, is vanaf nu ook zonder mondkapje in mijn woning welkom. Denk ik.

(verschenen als column in KW Kortrijk-Menen-Waregem op 31/07/20)

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (420): Belofte

 Sinds ik in een interview heb verklapt dat ik aan het roman werk, krijg ik af en toe eens de vraag of het nu al wat wordt. Ik moet dan eerl...