dinsdag 3 januari 2017

TINE ZIET (47): Voornemens

“En wat zijn jouw voornemens?” zal wellicht de meest voorkomende zin zijn deze dagen.  In mijn geval durft men er al eens automatisch van uit te gaan, dat mijn antwoord “Afvallen!” is. Soms heb ik zin om dan maar te antwoorden: “Meer eten, meer drinken en vooral minder bewegen.” Dat men voornemens van een ander een keer niet zelf gaat invullen, dat zou een mooi voornemen kunnen zijn. En haalbaar! Vrijgezellen hoeven geen lief te vinden. Soms doet fitness geen goed. En mag ik alsjeblieft zelf bepalen wat ik met mijn lichaam doe? “Meer schoonmaken”, lijkt in mijn geval een haalbare kaart. Maar zeg het vooral niet door, want het zou kunnen dat er opeens andere voornemens in mijn hoofd gaan kruipen als het eindelijk zover is. Ik neem me dingen nogal spontaan voor.

Het is iets magisch. Een nieuw jaar. Een nieuwe lei. De mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Ik zie het vaak als een laagje verse sneeuw. De sneeuw ligt stil naar ons te lonken. Maar eens er voetstappen in de sneeuw staan, is het nieuwe ervan af. De sneeuw is dan niet magisch meer. Zo is het ook met een nieuw jaar. Het idee dat er heel even een punt wordt gezet en een nieuw hoofdstuk wordt geschreven. Eens het begonnen is, is het ineens niet zo aantrekkelijk meer.

Eigenlijk zou ik best wel fan zijn van Control-Alt-Delete. Helemaal opnieuw beginnen. Of nee, toch maar niet. Elke keer een ander huis zoeken, een nieuwe job,… het zou onbegonnen werk zijn. Maar al die zorgen, al dat gepieker, al die slechte herinneringen kunnen die niet worden uitgewist?  Dat zou een nieuw jaar stukken nieuwer maken.  Batterijen meer opgeladen.

Zou het krijgen van drie wensen niet iets kunnen zijn? Iedereen krijgt drie wensen bij het begin van een nieuw jaar. Bestaat er nog geen wensenboom? Dat zou pas wat zijn. We zouden weer moeten samenwerken, overleggen, goed overdenken. We kunnen een wens voor onszelf houden, eentje voor iemand waarvan we houden en eentje voor de wereld. Als iedereen alle wensen voor zichzelf houdt, dan is dat zo. Wensen delen is niet verplicht. Maar zelfs dan loopt het gegarandeerd fout.  Wedden?

(verschenen als column in de De Weekbode / De Leie op 30/12/16)

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (419): Geduld

Lentezon doet goed. Als ze er is tenminste. Vorige week liet ik zelfs even mijn blote benen uit. Al was dat natuurlijk veel te optimistisch....