maandag 23 december 2019

TINE ZIET (198): Feeëriek


Eerst en vooral wil ik van de gelegenheid gebruik maken om me uitgebreid te excuseren aan de inwoners van Wevelgem. Vrijdagavond had ik in een jolige bui op sociale media een foto gepost van de sfeervolle kerstversiering in het centrum, met daarbij de mededeling dat ik telkens aan ‘Het Meisje met de Eierstokjes’ denk als ik door het centrum van de stad rij in Feestperiodetijd. Daarop zijn heel wat reacties gekomen. Toegegeven: vooral van mensen die dit grappig vinden. Wat opvallend was, was dat ik niet de enige bleek met die gedachte. Anderen zagen er ook duidelijk een opmerkelijke vorm in.  Maar de wreedheid is natuurlijk dat iedereen nu anders naar die kerstverlichting zal gaan kijken. Zo ook jullie, beste lezers. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Kerstversiering moet niet geassocieerd worden met wat voor organen ook. Het is ronduit smakeloos om dit te doen en zet een domper op de gezelligheid die aan de Kerstperiode gelinkt wordt.

Ik weet het goed gemaakt… Zelf heb ik voor het eerst ook een assortiment aan kerstlichtjes in huis gehaald. De collectie groeit nog. In combinatie met theelichtjes, zorgt het ervoor dat ik een ongekende rust ervaar in mijn eigen woning. Zo had ik zondag zowaar moeite om uit huis te komen. Ik miste zelfs de fijnste kerstmarkt in mijn stad en zo ook veel vrienden. Niet eens uit luiheid of omdat ik me niet goed voelde, integendeel: omdat ik me te goed voelde in mijn eigen sofa. Ik beken hier open en bloot dat ik die knusheid in mijn veertigjarige bestaan nog nooit eerder in mijn eigen huis ontwaarde. Een verrassend unicum! Punt is: voorbijgangers kunnen die sfeer geheid beschamen daar ik geen rolluiken heb. Doemen in de schaduwen van mijn kaarslicht rare figuren op? Zit ik opeens een beetje als in een etalage in mijn kamerjas te kijk? Verpest het ook gerust voor mij. Al denk ik eigenlijk niet dat het me heel veel kan schelen. Nu ik behaaglijkheid op pantoffels ken, krijgt schaamte mij niet makkelijk meer klein.

(verschenen als column in KW Kortrijk-Menen  op 20/12/19)






Geen opmerkingen:

Triptiek Moniek: Tweede Paneel

  Begin vorige zomer werd ik 'verkozen' tot nieuwe seizoenscolumnist van Cultuurcentrum De Steiger. In december 2023 verscheen het t...