maandag 28 maart 2016

TINE ZIET (8): Draak

Hoewel wij intussen hebben meegekregen dat sprookjes niet bestaan, wil ik het vandaag met jullie hebben over draken. U kent ze wel, die grote groene beesten. Vaak hebben ze meerdere koppen. Ze spuwen vlammen, wonen in de buurt van een kasteel en één of andere dappere ridder moet ze verslaan. Wel, lieve lezers, op de dag dat het sprookjesboek voor jullie gesloten werd, meenden jullie wellicht dat die beesten dan ook maar verzinsels uit het hoofd van een sprookjesschrijver zijn. Dat is helaas niet waar. Draken, lieve mensen, komen in deze reële wereld voor. Ze verspreiden vuur, dood en angst. Overal zijn ze aanwezig. Deze week konden we de zwaveladem tot in Menen ruiken. Een verschrikkelijke stank walmde in onze straten. Niet alleen onze stad moest eraan geloven. Ook Wevelgem. Wervik. Ieper. Roeselare. Tot heel ver daarbuiten. Zelfs Obama kon de afschuwelijke geur tot in zijn Witte Huis ruiken. Hij beloofde ons land te helpen bij het vangen van die draak.

Ja, wij zijn geschrokken. Het gebeurde niet eerder dat een draak zoveel slachtoffers maakte in ons land. Alhoewel, toch wel, maar dat is toch al een hele tijd geleden. Andere draken zagen we eerder op onze smartphones, onze tablets, de tv. Maar nu hij tot bij ons te ruiken was, is hij opeens niet meer virtueel. Dus natuurlijk zijn we bang voor dat afstotelijk gedrocht. We zijn verdrietig. En we zijn kwaad. Waarom doet een draak ons dit aan? En wie zal de dappere ridder zijn die dit affreus beest verslaat?

 Er zal in deze strijd meer nodig zijn dan een groot en stevig zwaard. Ook enige kennis van zaken is een must want men zou te snel kunnen oordelen: ‘Ik ruik iets onfris, het is vast een draak.’ Wees niet te snel ongerust: niet alles wat groot en groen is, is een draak. Let ook op: er zijn verschillende koppen. De venijnigste is Haat. Nee, laat het aan de échte drakenjagers over want het draait hier niet langer om het redden van een simpele prinses. Het gaat om lieve vrijheid voor ons allemaal. Geluk voor wie de taal van liefde praat. Dicht bij ons. Maar ook van pool tot evenaar. 

(verschenen als column in De Weekbode / De Leie op 25/03/16)

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (419): Geduld

Lentezon doet goed. Als ze er is tenminste. Vorige week liet ik zelfs even mijn blote benen uit. Al was dat natuurlijk veel te optimistisch....