maandag 29 april 2024

TINE ZIET (420): Belofte

 Sinds ik in een interview heb verklapt dat ik aan het roman werk, krijg ik af en toe eens de vraag of het nu al wat wordt. Ik moet dan eerlijk bekennen dat ik nog niet ver zit, maar dat het me wel zal lukken. Het helpt me wel, als mensen er naar vragen. Dan beginnen mijn gedachten weer richting dat idee te stromen en sterft het niet vroegtijdig af.

Vaak denk ik dat veel beloftes of wensen op die manier werken. Hoe vaker je uitspreekt dat je een wereldreis wil maken, hoe meer druk er toch ontstaat om die reis dan ook maar eens te plannen. Zou dat in de politiek ook zo werken?

Tegenwoordig zie ik de lege houten panelen in het stadsbeeld verschijnen.  Dat er mensen die zich willen inzetten voor om het even welke partij, bewijst dat ze betrokken zijn en zich willen engageren. Dat is mooi in een wereld waarin het almaar lastiger wordt om je nek uit te steken voor een ander. Voor welke ideeën die personen staan, hangt vooral af van hun partij. Er is altijd een achterban. Dat mogen we niet vergeten.

Zaak is om de slogans na de verkiezingen als een boemerang in het gezicht te gooien en regelmatig eens naar die updates te polsen. Belofte maakt schuld. We willen toch niet dat programmapunten die we zelf op voorhand zorgvuldig wikken en wegen onderaan de stapel terecht komen? Ter vergelijking: als er geen roman van mij komt, zal ik me hartgrondig schamen en ik vertrouwde het maar toe in een interview en nu in deze column. Maar in een pamflet of op een affiche? En in functie van een ander? Je moet het maar doen!

  (verscheen als column in KW Kortrijk-Menen-Waregem op  26/04/24)

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (422): Safari

Zaterdag ging ik op bezoek bij een vriend in Gent. Daarvoor moet ik de vervangbus tussen Menen en Kortrijk gebruiken. Die bleek goed gevuld ...