zondag 20 januari 2019

TINE ZIET (151): Leeg

Nu ook een bekende broodjeszaak de biezen pakt, valt dat lege straks nog meer op als we door onze centrumstraten wandelen. Het is een zeer spijtige zaak dat ons centrum een trieste aanblik bezorgt. Er zijn genoeg belegde broodjes te scoren in de omgeving. Dat is het probleem niet. Voor de mensen die er dagelijks hun ontbijtje eten is het vast wel een kaakslag. Maar het is vooral de leegte van een pand dat ons in het gezicht slaat. Waarom trekt iedereen hier weg? Zijn onze bewoners niet hartelijk genoeg? Kopen we te weinig? Zijn de huurprijzen te hoog? Zijn de gebouwen in erbarmelijke staat? Ik weet het niet. Andere steden hebben ook met dit fenomeen te maken. Toch valt de leegstand me nergens zoveel op als hier.

Een leeg pand blijft niet leeg zoals het daarvoor was. Het begint te verkommeren. Er komt onkruid. Waar ooit voortdurend beweging was, is er stilstand en aftakeling. Er worden nog reclames in de brievenbussen gepropt tot de klep het begeeft. En dan nog wordt geprobeerd. Er wordt in de portiekjes geplast. Kortom: het wordt er zo smerig dat zelfs een hond er geen drol zou willen achterlaten.

Gelukkig wordt er nog met pop-up concepten geëxperimenteerd. Zo hadden we even een tweedehandsboekhandel. Jammer! Dappere winkels zijn er even om dan weer in stilte te verdwijnen. Zo bracht Boegie Woegie tot twee maal toe bruisend leven in leegstaande panden. In het vroegere Griekse restaurant in de Rijselstraat werd de afgelopen maanden ook al veel bewogen. Er zijn concrete plannen om leegstaande panden aan de Leiebrug te gebruiken voor boeiende culturele projecten. Makkelijk is dat allemaal niet. Terwijl in een stad als Kortrijk de pop-up winterbars heerlijk uit de grond lijken te schieten, wordt hier vaak de moed ontnomen. Wie de ballen heeft iets te willen ondernemen aan de leegte hier, komt terecht in een absurde administratieve mallemolen en verliest de moed snel.

Nu de nieuwe schepenen zijn benoemd en alle eden werd gezworen, komt deze tip natuurlijk rijkelijk te laat. Maar men heeft hier volgens mij nood aan een Schepen van ‘Welgekomen’.

(verschenen als column in KW Kortrijk-Menen  op 18/01/19)

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (419): Geduld

Lentezon doet goed. Als ze er is tenminste. Vorige week liet ik zelfs even mijn blote benen uit. Al was dat natuurlijk veel te optimistisch....