maandag 3 april 2023

TINE ZIET (367): Digitaal

Op het moment dat ik dit stukje schrijf, plaatst men een digitale meter. Dat was niet mijn eigen keuze. Blijkbaar moeten we er allemaal aan geloven. Digitaal regeert de wereld! Wat in mijn wereld begon met digitale thermometers, komt in een rotvaart op me af! Ik ervaar bij mijn vriendinnen stress over die meters en vooral met dat capaciteitstarief dat eraan verbonden is. Soms baart het me zorgen dat alles van ons ergens in een cloud komt te hangen. Naast alles wat er al van me gretig digitaal verzameld werd, komt nu ook nog mijn energieverbruik erbij. Alsof alles ons als het ware ontnomen wordt. Is het normaal dat mensen die dat digitale altijd hebben weggewuifd onder het mom van “Ik kan dat niet!” nu aan het bankloket per overschrijving extra moeten betalen? Komt er een tijd waarin je goedkoper shopt als je met een zelfscan winkelt? 

 Ik ben het type vrouw dat nog koffie in een filter giet als er bezoek komt en de geneugtes van een gerepareerde platenspeler herontdekt na jaren louter digitaal naar muziek geluisterd te hebben. Ik schrijf nog echte brieven. Natuurlijk moet ik er geen doekjes omwinden: ik liet me al een paar keer overhalen en gebruik met graagte sommige digitale kanalen. Het gemak dat dat die me verschaffen went snel. Mensen zeggen wel eens dat alles moet vooruitgaan. Dat is wellicht ook wel zo. Ik schreef het hier al eens eerder, ik ben zo bang dat al die vooruitgang alles naar de vaantjes helpt. Dat niet eens op zo’n lange termijn.  Begrijp me niet verkeerd: ik ben niet de vrouw om met vuurstenen in de weer te zijn en op mijn eigen eten te jagen. Al dat overzicht voor wie bevoegd is – en wie is dat dan wel?  - en even goed een gemak voor wie ons hackt. Hoe lang zal het duren voor er digitale controleartsen bestaan die checken of je wel voldoende slaapt tijdens je ziekteverlof? En of je wel op de juiste virtuele kanalen surft tijdens die specifieke ziektedagen? Wat als er op een dag die cloud ontploft tot een massale big bang? 

(verscheen als column in KW Kortrijk-Menen-Waregem op  31/03/23) 

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (421): Onbezonnen

Nu het weer beter met me gaat, durf ik weer onbezonnen te springen in de dingen. Zo besloot ik afgelopen zondag om met de trein naar Schieda...