maandag 17 april 2023

TINE ZIET (369): Blik omhoog

Nu de paashaas weer uit de etalages is gesprongen en de voorraadkasten van een gemiddeld huisgezin weer een hamstervoorraad chocolade hebben verzameld, is het ongeduldig wachten op de zomer. Er zijn alweer volop festivals. Zo konden we afgelopen weekend kiezen voor Jiggy Jiggy Open Air in eigen stad of we konden met de trein naar Ieper gaan voor Gevleugelde Stad. Of wie het sportiever wou, reisde even naar de supportersstroken van het wielerfestival dat de kasseien in Roubaix extra laat blinken. Keuze zat! Als er geld is natuurlijk. Want zelfs een gratis festival kost centen. Is het niet het vervoer naar de plek, is het toch de consumpties ter plaatse. Dat hebben we er wel voor over. Weg kost geld en we kozen voor Ieper.

Zaterdag was dat. Binnenprogramma. We moesten van tent tot tent. Het was het pas op een terrasje dat mijn gezelschap opeens bemerkte dat er een koorddanser over de koord liep dat gespannen was tussen het belfort en de Sint-Jacobskerk. Dat het om een verschillende koorddansers ging, kon je van op het terras niet zien. Blijkbaar betrof een koorddansgroep die een record vestigde door de langste afstand ooit tussen twee Belgische gebouwen te overbruggen. Het was al buitengewoon indrukwekkend zonder het besef dat we blijkbaar getuige waren van een stunt. We hadden het in elk geval niet gezien als we waren thuisgebleven of geen terrasje op de markt van Ieper hadden gekozen. Misschien wel achteraf op televisie of in de krant, maar dat is toch niet hetzelfde.

Dat het best wel fris was maar dat er gelukkig sjaals bestaan. Het loont eigenlijk altijd de moeite om zelfs met een aarzelende pas naar buiten te gaan. Al voelt het soms als balanceren op een slap koord nu er weer zoveel mogelijkheden zijn om je naar te begeven. Kiezen is verliezen. Welke eindbestemming je ook koos, doe het: speur naar dat kleine detail, doe het onverwachte en kijk omhoog!

(verscheen als column in KW Kortrijk-Menen-Waregem op  14/03/23) 

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (421): Onbezonnen

Nu het weer beter met me gaat, durf ik weer onbezonnen te springen in de dingen. Zo besloot ik afgelopen zondag om met de trein naar Schieda...