dinsdag 28 juni 2016

TINE ZIET (21): Menin Road

Wie deze zomer nietsvermoedend langs het stadhuis van Menen komt, kan wel eens grote ogen trekken. In het binnentuintje speelt zich een waar bloedbad af. Dit van woensdag tot en met zondag. Het is werkelijk indrukwekkend. Middenin al het licht en wit spuiten rode fonteinen. Je staat ineens oog in oog met verminkte soldaten. Je kan niet anders dan opeens met afschuw de waanzin van oorlog aanstaren.

Dat is één van de mooie dingen aan plotse kunst op je weg. Het zet je aan tot denken. Waar je anders zomaar voorbijloopt, word je gedwongen om te blijven staan. Je hoeft het niet eens persé mooi te vinden.  Kunst is lang niet altijd een decoratieve vaas. In dit geval is het werk van Böhler & Orendt in elk geval in zijn opzet geslaagd. Middenin in één van de meest prestigieuze gebouwen van onze stad word je met de neus op de feiten gedrukt: hier stroomde ooit bloed. En geen klein beetje. Andere locaties in onze stad zijn het stadsmuseum, de St-Fransiscuskerk en SAMW-Menen.

Het totaalparcours, hoofdzakelijk langs de Meenseweg slingert zich een weg van Ieper, Geluveld, Geluwe naar Menen en toont 40 nationale en internationale kunstwerken. Kleine oorlogsmomumenten. Eerlijk? Ik vind niet alles even geslaagd als het werk in het stadhuis. Maar les goûts et les couleurs…  Iedereen wordt nu eenmaal door andere dingen geraakt. Je kan onmogelijk alle gebakjes uit de etalage van de bakkerij met evenveel smaak opsmikkelen.


Laat jullie op sleeptouw nemen voor een fietstochtje. Voor een uitstapje langs een weg vol kleine verrassingen. Zo zag ik zomaar de glazen kist van Sneeuwwitje in de kerk van Geluveld en een beschimmeld cachot in Geluwe. Die behoren niet eens tot de officiële tentoonstelling die Johan Tahon cureerde maar alles wat in het traject verscholen ligt, krijgt ineens een verrassend uitzicht. Een voetbal in het gras kan opeens een deeltje van een kunstwerk zijn. Net zoals de modderplassen in het hooiveld en de klaprozen aan de kant van de weg.  Dat is het mooiste: kunst zet dingen in een ander licht. En wat is er schoner dan het zomerlicht?

 (verschenen als column in De Weekbode / De Leie op 24/06/16)

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (420): Belofte

 Sinds ik in een interview heb verklapt dat ik aan het roman werk, krijg ik af en toe eens de vraag of het nu al wat wordt. Ik moet dan eerl...