maandag 8 november 2021

TINE ZIET (294): Tijdreizen

Bij het vallen van het blad durf ik (samen met anderen) wel eens de weemoed voelen in mijn gemoed. Wandelingen en warme gesprekken kunnen dan helpen. Nu er tegenwoordig zoveel triest nieuws op te vangen is en dat vermaledijde virus weer voor veel te veel discussies zorgt, zag ik de kans schoon om deze herfstvakantie eindelijk werk te maken van een reis terug in de tijd. Noem het een teletijdmachine waarin ik mezelf terug kan flitsen naar die onbekommerde tijd waarin ik gewoon in een boek kon verdwijnen.

Eerst en vooral heb ik mijn hele CD-collectie van onder het stof gehaald. Ik leef al te lang met het idee dat muziek als één oneindige geut uit mijn bluetoothboxje gutst. Nee, ik moet weer naar muziek luisteren uit echte luidsprekers. Minstens 1 CD per dag terwijl ik lees. Zonder prikkels die uit mijn smartphone komen. Minstens 1 CD onthaasten. De gewenste platendraaier komt er ook aan. Om nog meer te ontgiften van de fastfoodmaatschappij waarin we leven, want hoeveel tijd vraagt het niet om een plaatje om te draaien?

En lezen, echt lezen van papier. Ik heb mezelf de uitdaging gegeven om elke dag van de maand november voor te lezen. Niet alleen om mezelf te verplichten weer intenser te lezen, maar ook met de stille hoop dat ik enkelen misschien ook weer kan warm maken om te lezen. De fragmenten plaats ik op mijn weblog. Wie ze horen wil, kan ze horen. Wie ze niet wil horen, luistert niet.

Het is vooralsnog niet de bedoeling om daar voor altijd te blijven, maar investeren in leesreistijd lijkt me in deze nakende maanden ideaal. En als het toch nog te erg wordt hier, zoek ik misschien toch dat éne boek waarin ik me zo zal verdiepen dat ik er blijf wonen. Omdat als alles in de soep draait, deze tijdreis mij gegarandeerd soelaas zal brengen. Onderschat nooit de kracht van verhalen, als ze je zonder tijdsslot en opdringerig gepingel mogen raken.

(verschenen als column in KW Kortrijk-Menen-Waregem op 05/11/21) 

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (420): Belofte

 Sinds ik in een interview heb verklapt dat ik aan het roman werk, krijg ik af en toe eens de vraag of het nu al wat wordt. Ik moet dan eerl...