dinsdag 18 januari 2022

TINE ZIET (304): Humor

Voor het tweede trimester op gang kwam, had ik op mijn twitteraccount dit ‘grapje’ gemaakt over mijn job in het onderwijs. “Vanaf morgen begeef ik me weer op glad ijs. 5 verschillende schoolgebouwen. 19 gemixte klassen. Ramen open. Maar ik heb er zin in. Zelfs in de kou. We mogen blij zijn dat we nog mogen. Toch? En met een thermos glühwein voelt het toch als betaalde wintersport.” Het werd meteen mijn succesvolste tweet van het jaar tot nu toe. Enkele reacties op deze post waren dat alcohol verboden is op de werkvloer. De meesten bedoelden ook dat als grapje. Enkelen meenden het serieus.

Gelukkig ben ik geen celebrity. Ik heb geen massale kudde volgers. Tine Moniek klinkt misschien een beetje als Tine Komiek, maar zaak is: als je verantwoording moet afleggen voor een grapje, betekent dat meestal gewoon dat je humor niet werkt en dat een carrière als comedian niet voor je is weggelegd. Toch maak ik  voor deze ene keer een zeer kleine uitzondering.  Natuurlijk zeul ik niet echt glühwein mee in mijn thermos. Ten eerste vind ik dat goedje maar in zeer zeldzame omstandigheden te pruimen en met een mondmasker voor een klas staan voor een open raam, is daar niet een ideaal voorbeeld van. Ten tweede zou het nooit in mijn hoofd opkomen om alcohol te drinken in een lessituatie. Ik vergelijk mijn werksituatie gewoon met enkele uren op skilatten of schaatsen. En wat maakt wintersport gewoon te dragen? Juist ja, alcohol.

Wat die reacties eigenlijk aangeven is dat de tijd waarin je zomaar grapjes kon maken, blijkbaar voorbij is. Of laat ik het zo stellen: de tijd waarin je zomaar grapje kon posten op sociale media is voorbij. Misschien is dat wel een goede zaak. Laten we eindelijk weer eens sociaal en doodernstig worden en alle grapjurken voorgoed bannen van sociale media.  Dan weten we ineens weer hoe zwaar de wereld weegt. Stel je voor dat we dat zouden vergeten!

(verscheen per abuis niet als column in KW Kortrijk-Menen-Waregem op 14/01/22) 

 

Geen opmerkingen:

TINE ZIET (420): Belofte

 Sinds ik in een interview heb verklapt dat ik aan het roman werk, krijg ik af en toe eens de vraag of het nu al wat wordt. Ik moet dan eerl...