vrijdag 28 december 2007

Het Zwarte Gat

Nee. Nooit meer zal Tany Minoek! nog een hoedje vouwen uit een blaadje papier. Genoeg is genoeg.

Het vinden van een juiste stuk papier is spannend. Het vouwen zelf is leuk. Het herbeginnen omdat weer iets fout liep ook.
Maar wat als het hoedje éénmaal af is? Tany zet het op haar hoofd, loopt een paar ere-rondjes en dat is dat. Wat daarna komt is Het Zwarte Gat.

Je wenst elkaar straks het allerbeste toe. Stiekem sis je dan ook wat verwensingen. Maar zelfs dan nog zal Tany Minoek! op 31 december niemand Het Zwarte Gat injagen.

Het Zwarte Gat is niet de stilte na de storm. Het Zwarte Gat is de stilte na de storm en dan merken dat al je dakpannen van je huis gewaaid zijn. Het Zwarte Gat is de stilte na de storm en dan merken dat naast je dakpannen ook de bakstenen van je huis omver geblazen zijn. Het Zwarte Gat is de stilte na de storm en dan merken dat al je dakpannen, bakstenen en je gehele omgeving zijn verdwenen. Kortom: je kan ergens anders helemaal opnieuw beginnen...

Gelukkig duurt Het Zwarte Gat nooit lang. Alvorens Tany Minoek! een witte verfpot koopt, zal er weer een nieuw hoedje fluisteren: "Maak mij! Ik ben anders!"
En weer zal Tany aan het vouwen slaan, terwijl ze fluistert: "Zwarte Gat, ik kom eraan!"


*****

PS: WWN is voorbij en oma is 3x gesmolten... was u wel daarbij? Zo ja, wat vond u van deze hoedjes?

zondag 16 december 2007

Voorbereidingen

Vandaag zet Tany Minoek! een rood mutsje op. Daarmee gaat ze naar het bos.
In haar handen geen mandje wél een ouderwetse frigobox. Ze gaat inspiratie opdoen voor volgende week. Dan zal ze samen met enkele bekende namen de Vito de Vespa uit z'n tent lokken.

Ondertussen zal ze ook wat kruimels op de grond strooien voor WinterWoordenNacht Local. Onder andere morgen op Mega Maandag.

Wat is het weer vrolijk winter! En dat terwijl de kerstboom nog niet eens is opgetuigd...

Triptiek Moniek: Tweede Paneel

  Begin vorige zomer werd ik 'verkozen' tot nieuwe seizoenscolumnist van Cultuurcentrum De Steiger. In december 2023 verscheen het t...